Onderzoek online kleding shoppers

Steeds meer mensen kopen kleding online, maar wie zijn deze online kledingshoppers? Om dit in kaart te brengen, heeft Winkelstraat.nl onderzoek gedaan naar mobiele kledingkopers. Data van ruim tien miljoen paginaweergaven werd geanalyseerd en cijfers van statistiekenverzamelaar Statcounter werden onder de loep genomen. Het onderzoek bracht een aantal opvallende zaken aan het licht.

Vrouwelijke iPhonegebruiker grootste modeshopper

Data van Statcounter laat zien dat zo’n 43% van de mobiele websitebezoekers in Nederland gebruik maakt van een iPhone. Onder de groep mobiele surfers met bovengemiddelde interesse voor luxe fashion items is dit percentage, met bijna 75%, significant hoger. Vrouwelijke iPhonegebruikers shoppen zelfs nog iets vaker luxe fashion online: 76,4%.

Vrouwen zoeken online vaak naar kleding items uit de nieuw(st)e collectie(s). Ditzelfde geldt voor schoenen. Mannen zoeken daarentegen juist relatief vaker naar accessoires, zoals petjes, zonnebrillen en riemen.

Mannen shoppen ook regelmatig voor hun vrouw of vriendin, en bestellen daarbij het vaakst een jurk of een nieuwe set sneakers. Vrouwen die items voor hun partner bestellen, zoeken vaker een t-shirt of nieuwe jas uit.

iPhone-shoppers besteden meer

Bezitters van een iPhone plaatsen over het algemeen duurdere bestellingen dan Android-gebruikers. Het totaalbedrag van een winkelmand vol mode-artikelen ligt op een iPhone gemiddeld 42% hoger dan die op een Android telefoon. Daarvoor houden shoppers met een iPhone overigens wel aanzienlijk vaker de sale in de gaten. Android- en iOs-gebruikers hebben ook andere merkvoorkeuren op modegebied.

Android-gebruikers bestellen relatief vaker items van Dean Rich, EA7 en My Brand. Gebruikers van een iPhone geven eerder de voorkeur aan kleding van Elisabetta Franchi, Dsquared2 en Philippe Model.

Provinciale verschillen

Uit eerder onderzoek bleek al, dat In Noord-Holland en Zuid-Holland, inmiddels 69% van de kledingaankopen vanaf een mobiele telefoon wordt gedaan. In Zeeland is dit minder dan de helft, maar daar maakt men naar verhouding het vaakst gebruik van een tablet. Friezen houden vast aan de ‘reguliere’ pc, want in Friesland is het percentage bestellingen vanaf een desktop 77% hoger dan in Noord-Holland.

Infographic iOS vs android

Terug naar boven