Onderzoek online kleding shoppen

Om in kaart te brengen waar Nederlandse consumenten op letten tijdens het online winkelen naar kleding, deed Winkelstraat.nl onderzoek naar de Nederlandse en Belgische online kledingshoppers.

Binnen het onderzoek werd gekeken naar zoekgedrag en het gebruik van mobiele apparaten, maar ook vooral naar provinciale verschillen in shopgedrag. Dit bracht een aantal opvallende zaken naar boven. Zo blijken Zeeuwen zeer gesteld te zijn op de nieuwste collecties, terwijl Flevolanders juist het meeste interesse tonen in kleding met een sale-label.

Computer, tablet of mobiel?

Resultaten van het onderzoek laten zien dat de mobiele telefoon over het algemeen het meest wordt gebruikt door online kledingshoppers. Vooral in de Randstad is de smartphone een populair apparaat om online kleding te kopen. Tweederde van de kledingaankopen uit Noord- en Zuid-Holland wordt inmiddels vanaf een mobiele telefoon gedaan. In Zeeland is dit minder dan 50%, maar in de kustprovincie maakt men naar verhouding wel het vaakst gebruik van een tablet.

Friezen geven, ten opzichte van andere provincies, duidelijk de voorkeur aan het gebruik van een ‘normale computer’ bij online kleding shoppen. Ter indicatie: in Friesland is het percentage bestellingen vanaf een desktop computer 77% hoger dan in Noord-Holland.

Welke provincie shopt nieuwe collecties?

Er zijn sterke provinciale verschillen zichtbaar in de interesse voor de nieuwste collecties. Vooral Zeeuwen tonen een sterke interesse in de nieuwste fashion items. Ook Overijsselaren en Limburgers zoeken veel naar de nieuwste kledingcollecties. Drenthenaren en Utrechters kijken het minst naar nieuwe collecties. Inwoners van deze twee provincies doen overigens wel het langst over een online shopsessie.

Welke provincie shopt het meeste tijdens de sale?

Inwoners van Flevoland kijken bij het online kleding shoppen vooral naar producten die in de sale zijn. Ook Utrechters en Zuid-Hollanders zijn zeer geïnteresseerd in sale-items, als het gaat om kleding kopen via het internet. Wat aantallen betreft zijn Flevolanders het meest actief ten tijde van de sales. Zuid-Hollanders geven om hun beurt meer uit aan kleding met een sale-label.

Limburgers, Drenthenaren en vooral Belgische kledingshoppers hebben het minste oog voor sale-items.

Populairste merken

De populariteit van kledingmerken verschilt aanzienlijk per provincie. Zo is kleding van Parajumpers geliefd in Groningen en Drenthe, terwijl Philipp Plein opvallend vaak wordt gedragen in Noord-Holland en Zeeland. Het label ‘My Brand’ is naar verhouding het populairst in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

Het kledingmerk ‘Guess’ valt vooral bij de Friezen in de smaak. Zeeuwse en Limburgse dames geven vaker de voorkeur aan het Italiaanse fashion label ‘Liu Jo’.

Terug naar boven