Beyond The Brand

Black Bananas The Story

Black Bananas

 


Iemand op straat zien lopen met jouw kleding aan, dát is volgens Wesley (29) onbeschrijflijk. Ruim vijf jaar geleden maakte hij voor de grap een t-shirt voor een vriend. Met succes, want zijn inmiddels razend populaire merk Black Bananas wordt nu met liefde gedragen door onder andere DJ Chuckie, Freddy Moreira, Fajah Lourens en vele andere BN’ers. Hoe dit allemaal begon, vertelt hij in dit interview.

We reizen af naar de Caribbean
Van kokosnoten via ananassen naar hangmatten, cocktails én bananen… Het waren de Caribbean die Wesley deden inspireren een eigen kledingmerk te beginnen. “Die bananen, dáár moeten we iets mee. Alleen moest er wel nog iets voor staan. Twee B’s, dat is cool. Black Bananas. Ja, dat klinkt lekker! En dat past goed bij de stijl Black Fashion waar ik gek op ben.” Wesley woonde een tijd op de Caribbean voor een design stage. Hij kon soms uren achter de computer zitten om het perfecte grafische ontwerp te creëren. Marketing, iets bij een reclamebureau, zoiets wilde hij later gaan doen.

Geintje blijkt schot in de roos
Toen één van Wesley’s vrienden op de Caribbean weer terug naar Nederland vertrok, besloot hij een t-shirt voor hem te ontwerpen. Het was eigenlijk gewoon als grapje bedoeld. Simpel - met een quote van hem erop gedrukt. Toen hij het shirt ging dragen, begon het balletje te rollen. Steeds meer mensen wilden dit shirt ook hebben en wat dus stiekem begon als grap, bleek achteraf het begin van Black Bananas. Want Wesley kreeg eenmaal thuis inmiddels zóveel aanvragen, dat hij besloot het serieuzer aan te pakken. Black Bananas kreeg een gezicht, een eerste lijn en een kleine, simpele webshop. De apenkop in combinatie met de banaan bleek een schot in de roos. Wanneer Wesley tijdens het uitgaan zijn ontwerp droeg, vroegen mensen steeds vaker waar hij zijn shirt vandaan had. Dat bekende Nederlanders zoals DJ Chuckie, Freddy Moreira, Johnny 500 en Fajah Lourens allemaal met zijn ontwerpen zouden gaan rondlopen, had hij toen nooit gedacht.

 

Black Bananas

 

Elk seizoen een collectie? Nope. Dit is nog véél leuker
“Ik maak alle designs zelf. Elke week zit ik uren achter de computer om nieuwe designs te bedenken. Anders dan andere designers drop ik niet elk seizoen een nieuwe collectie, maar zorg ik dat er om de 4 weken nieuwe Black Bananas items op de plank liggen. Ik vind het belangrijk dat klanten telkens weer uit iets nieuws kunnen kiezen. Dat werkt goed, want ook winkels kunnen op deze manier hun vaste klanten steeds weer verrassen.” Wesley doet zijn inspiratie op door te kijken naar grote merken. Zo vindt hij de full colour prints van Marcelo Burlon erg cool. Zijn designs zijn heel uitbundig en grafisch en worden gedragen door mensen met een uitgesproken stijl. Dit soort elementen pakt Wesley eruit en past hij op een geheel eigen manier toe op items in zijn eigen collecties. Unieke designs en goede printtechnieken zijn key. Zo worden de nieuwste prints van Black Bananas gedrukt ín de stof, in plaats van erop. Dat zit veel lekkerder en geeft een luxe uitstraling.

 

Black Bananas

 

Eyecatchers voor artiesten
Black Bananas is uitbundig, maar toch classy. De stijl is herkenbaar in alle items. Wesley houdt dan ook rekening met zijn klant wanneer hij aan het ontwerpen is. Het zijn de festivalgangers, jongens die iets bijzonders willen aantrekken, die zijn items kopen. Van elk item is er niet zoveel, dus dan blijft het bijzonder en koopt iemand echt iets unieks. Wesley zorgt voor eyecatchers in iedere collectie. Zo zijn er nu bijvoorbeeld de 3M jasjes. Deze lichten helemaal op en zijn gemaakt in een fluorescerende stof. Ze worden gedragen door artiesten en zorgen ervoor dat je merk populairder wordt.

Black Bananas hand in hand met…?!
Filling Pieces! “Het lijkt mij ontzettend vet om mijn krachten te bundelen met een totaal ander merk, iets waar ik niet sterk in ben, zoals schoenen. Filling Pieces vind ik persoonlijk een heel tof merk. Mooie designs en ze zijn super groot wereldwijd. Iets wat ik zie als een doel voor Black Bananas.” Voor nu werkt Wesley hard aan nog meer luxe en kwaliteit. De nieuwe fabriek in Portugal is stap één. More will follow! De designer is nét vader geworden en verklapt dat hij het te gek zou vinden ook een kinderkledinglijn te beginnen, ooit…

 

Shop Dames     Shop Heren

Terug naar boven