Gucci en Versace populairste modemerken in songteksten

Verwijzingen naar (kleding)merken komen steeds vaker voor in songteksten. Sinds de jaren 90, maar met name de laatste 10 jaar is er een explosieve stijging in merkverwijzingen zichtbaar. Vooral door rap-, HipHop- en R&B-artiesten wordt gepronkt met bezittingen, en bij hen is ‘name dropping’ zeer gebruikelijk.

Merkverwijzingen in muziek komen ook vaak voor in Nederlandse tracks! Denk bijvoorbeeld eens aan het nummer ‘Louis Vuitton’ van Vlograppers Armoo & Kwaai, waarin Gucci, Calucci, Prada, Balenciaga en natuurlijk ook Louis Vuitton vaak in genoemd worden.

Of het nummer ‘Uhhu’ van rapgroep ‘Broederliefde’, waar tussen neus en lippen door een ‘Philipp Plein colbert’ wordt genoemd. Ook de jongens van Supergaande hebben in een van de laatste hits; ‘doe normaal’ een moment gepakt om een merkverwijzing te laten vallen, namelijk naar een ‘Louis sjaal’.

Een andere bekende merkverwijzingen in songteksten komt onder andere voor in het nummer ‘Gucci Gang’ van Lil Pump uit 2017. In 2007 bracht zanger Ron Carroll ‘the Nike Song’ uit, in de tijd dat Nike vaker genoemd werd dan ooit.

Online fashion platform Winkelstraat.nl deed onderzoek: wat zijn de populairste kledingmerken en mode designers gebaseerd op het aantal keren dat merken genoemd worden in muzieknummers?

Winkelstraat.nl analyseerde songteksten (wereldwijd) sinds het begin van de jaren 90, met een nadruk op HipHop. Zo’n 90% van de merknamen in songteksten komt voor in rap en urban muziek. De volgende 10 kledingmerken en -designers komen als populairste fashion brands uit de bus:

  1. Gucci
  2. Versace
  3. Nike
  4. Balmain
  5. Chanel
  6. Fendi
  7. Yves Saint Laurent
  8. Adidas
  9. Prada
  10. Louis Vuitton

In de onderstaande grafiek is de populariteit van merken in rapteksten in kaart gebracht.

Charts TV Series

Populaire merken

Om de populairste merken en designers in kaart te brengen, raadpleegde Winkelstraat.nl data van Genius. Het mediaplatform Genius bestaat al ruim tien jaar en wordt onderhouden door een online community, een intern team en artiesten. Genius verzamelt allerlei data, zoals songteksten, verhalen, nummers en informatie over artiesten. Het platform, dat voorheen bekend was als RapGenius, heeft inmiddels vele muziekgenres opgenomen.

Terug naar boven